Windows Edit │ Dism ile Windows toplama işleminden sonra boyutun artma sorunu ve çözümü

Dism ile Windows düzenleyip toplama işlemi yaptığımız da genelde bir boyut sorunu olduğunu görürüz. Örneğin işlem öncesi 3.1GB olan dosya düzenleme sonrası 3.3GB gibi bir boyuta ulaşabiliyor. Tabi haliyle bileşen sildim azalması gerekmiyordu diyorsunuz. Dism sildiği bileşenleri [DELETED] klasörüyle imaj içinde tuttuğu için dosya boyutunda azalma olmuyor. Bu sorunu NTLite ile yaptığınız işlemlerden sonra yaşamazsınız. Ancak Dism komutları veya MSMG Toolkit aracıyla yapacağınız işlemlerden sonra bu tarz boyut sorunu yaşamanız normaldir.

Çöp dosya sorununu çözmek için install.wim içindeki indexleri farklı bir dizine çıkartmak gerekiyor. Çıkartma işlemi yapılınca Dism çöp dosyaları almadığı için yaptığınız işleme bağlı olarak boyutta ciddi bir azalma oluyor. Çıkarma işlemini install.wim/esd üzerinde yapabilirsiniz. ESD dosyaları WIM dosya türüne dönüştürmenize gerek yoktur. Index çıkarma işlemini öncelikle temel mantığını anlatıp kolay bir şekilde yapmanız için EasyDism uygulaması üzerinden anlatacağım.

►Dism Komutları;

  • Aşağıdaki kod ile install.wim/esd hakkında bilgi alabilirsiniz.
Dism /Get-WimInfo /WimFile:<install.wim/esd dosya yolu>
  • Aşağıdaki kod ile seçtiğiniz indexleri yeni dizine çıkarabilirsiniz.
Dism /Export-Image /SourceImageFile:<install.wim/esd dosya yolu> /SourceIndex:<Çıkarılacak index numarası> /DestinationImageFile:<Seçilen indexin çıkarılağı yol> /Compress:max /CheckIntegrity

►EasyDism ile nasıl yapılır?

  • Öncelikle EasyDism indirmeniz gerekiyor. İndirmek için tıklayınız
  • Uygulamayı açtıktan sonra "İndex çıkart" bölümünü tuşlayıp açınız.
  • Sizden install.wim/esd dosya yolunu istemektedir. Klasör dizini veya doğrudan install.wim/esd yolunu yapıştırabilirsiniz.
  • Tanımladığınız imaj hakkında bilgilendirici ekran gelir. Buradan çıkarmak istediğiniz index numarasını veya numaralarını tuşlamanız gerekmektedir. Çoklu tuşlama yaparken 1,2,3,4 gibi araya virgül koymanız gerekmektedir. 
  • Seçim yaptıktan sonra seçtiğiniz indexleri yeni dizine çıkarma işlemi başlayacaktır.
    • Daha önce işlem yapıp eski dosyalarınızı EasyDism\Output klasörü içerisinde unuttuysanız mevcut dosyayı sildikten sonra mı yoksa üzerine mi işlem yapmanız için seçim hakkı sunacaktır.
  • Çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra yeni install dosyasını imaj içine kopyalamanız için seçim sunacaktır. Bu işlem ile mevcut install dosyası silinir yerine yeni install dosyası aktarılır.



Blogger tarafından desteklenmektedir.