Windows 10-11 Performans Düzenlemesi [Playbook-NotAME]

Windows 10-11 sistemlerde  AME Wizard ile playbook dediğimiz kurulu sistem üzerinde katılımsız düzenleme işlemi son zamanlarda çokça tercih edilen bir yöntem olarak kullanılıyor. Bu tarz çalışmaların güzel yanı sürekli güncel düzenlenmiş sistem yayınlamanız gerekmiyor. Bende sistemleri indir, düzenle, test et, yükle derken hatırı sayılır bir vakit kaybı yaşıyorum. Bu sorunu çözmek için akıma katılmak istedim. Ancak bunu AME Wizard uygulaması üzerinden değil bildiğim bir yöntem olan batch script ile yapmak istedim. Hazırladığım OgnitorenKs Toolbox içerisinde yer alan "Sistem optimizasyonu [Playbook]" bölümünden uygulayabilirsiniz.

UYARILAR

  • WİNDOWS 10/11 GÜNCEL SÜRÜMLERİNİ RESMİ SAYFADAN İNDİRİP TEMİZ KURULUM YAPTIKTAN SONRA PLAYBOOK AYARINI UYGULAYINIZ.
  • Komut ekranında işlem yapılırken mouse ile tıklarsanız seçimlik modu aktif olacaktır. Bu tarz bir durumda işlemler duracaktır. Devam etmek için enter tuşuna basınız.
  • Sistem üzerinde özelliştirme yapılacağı için çökme durumu oluşabilir. Önemli verileriniz yedeklemeyi ihmal etmeyin.
  • Sistem üzerinde düzenleme yapacağı için antivirüs uygulamayı engelleyecektir. Bundan dolayı Toolbox'un işlemleri gerçekleştirmesi için anvitivürüsü devre dışı bırakmanız gerekmektedir. GÜVEN KONUSUNDA SIKINTI DUYUYORSANIZ UYGULAMAYI KULLANMAYIN


► Nasıl uygulanır?
  • Windows 10/11 22H2 ve üzeri sistemlerde uygulayabilirsiniz. Ben en güncel sürüm üzerinde uygulamayı geliştirip test ediyorum. ISO dosyasını Microsoft'un resmi sitesinden indirip, yükleyin ve güncelleştirmeleri yapın.
  • OgnitorenKs Toolbox'u yükleyin ve açın.
  • Sistem optimizasyonu [Playbook] bölümünü tuşlayın.
  • Microsoft Defender'ı devre dışı bırakmanız için ilgili ekranı açacaktır. Oradan tüm koruma ayarlarını devre dışı bırakın.
  • Uyarı ve yönlendirmeleri okuyun. İşleme devam etmek istiyorsanız "Y" tuşlayın.
  • Uyarılar ve yönlendirmeler bölümünü Y tuşlayıp ilerlerseniz karşınıza aşağıdaki ekran gelecek. Playbook içindeki bazı ayarların yönetimini kolaylaştırması için bu menüden belirli ayarların uygulanıp uygulanmayacağını seçebilirsiniz.
  • Daha detaylı düzenleme yapmak için "Q" tuşlayabilirsiniz. Not defteri ile kalıp dosyası açılacaktır.
  • Burada ayarlarınızı özelleştirdikten sonra veya olduğu gibi devam etmek için "Y" tuşlamanız gerekmektedir.
  • İşleme devam ettikten sonra UAC ayarını regedit üzerinden kapatacaktır.

► Ek ayar yapılması gerekiyor mu?

  • "Hibit Uninstaller" programında 
    • Araçlar > Başlangıç yöneticisi bölümünden; açılışta açılan tüm gereksiz programları devre dışı bırakın.
  • Toolbox üzerinden "Hizmet Yönetimi" bölümünden kullanmadığınız hizmetleri kapatabilirsiniz. Bu bölümü kullanırken rahat olabilirsiniz açıp kapatabilirsiniz.
  • "Özellik yönetimi" bölümünü kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Windows Update ve Ağ ortamında dosya paylaşma gibi bileşenleri bozabilirsiniz. Bu bölümde yalnızca kaldırma işlemi yapılır. Silinen bileşeni yeniden yüklenmeyebilir.
  • Microsoft Defender devre dışı bırakılmıştır, mutlaka antivirüs programı yükleyiniz. Kaspersky Free antivirüs uygulamasını deneyebilirsiniz.
  • Ekran kartı sürücüsünü yükledikten sonra monitörün HZ ayarını yapmayı unutmayın. Özellikle monitörü yüksek HZ değerine sahip kullanıcılar bunu unutmaktadır. Format sonrası bu ayar 60HZ olarak ayarlanır.
  • Net Framework 3.5/4.5/Directplay, C++ 2005-2022, Java, Net Desktop Runtime gibi temel bileşenleri yüklemek için; Toolbox > Uygulama yükleyici > All in One Runtimes bölümünü kullanın. Ayrıca "uygulama yükleyici" bölümünden temel programları seçip katılımsız yükletebilirsiniz.
  • RAM yönetimi yapmak için Mem Reduct ve ISLC programlarını yükleyebilirsiniz. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için hazırladığım konuya bakınız
► Playbook sistemde neleri değiştirmektedir?
Windows üzerinde Edge ve OneDrive dışında herhangi bir bileşeni silmez. Microsoft bileşen kaldırma konusunda gün geçtikçe daha katı davranıyor. Windows bileşenleri örümcek ağı misali birbirleri ile ilişki içerisinde olduğu için kaldırma işlemi çok sağlıklı bir yöntem değildir. Bundan kaynaklı olarak bileşenleri devre dışı bırakmaya çalışıyorum.

Sistem üzerinde Defender, Başlat menüsü ve görev çubuğu arama özelliği devre dışı bırakır. Gizlilik ayarlarını yapar. Bazı hizmet gruplarını devre dışı bırakır. Donanıma göre sistemde belli ayarları optimize eder. 

Görev çubuğu ve Başlat menüsü bileşenleri yeniden aktifleştirebilirsiniz. Ancak sistemi 450 MB Ram kullanımı ve işlemci yükü getirecektir. Tavsiyem bunları pasif halde tutup yüklettiğim Openshell programını kullanmanız. Her güncelleme sonrası SmartScreen, Başlat menüsü ve Görev çubuğu yeniden aktifleşir. Güncellemelerden sonra Playbook ayarını uygulamayı unutmayın.

► Playbook ile kapatılan bileşenleri aktifleştirme

Bu işlem yalnızca Defender, Başlat menüsü ve Görev çubuğu arama özelliği için geçerlidir. Ayrıca Toolbox'ın 4.2.4 sürümüyle stock Windows üzerinde playbook işlemini uygulayanlar bundan faydalanabilir. Bu işlemi sizin için basit hale getirmek için ufak bir batch script uygulaması hazırladım. Yapmak istediğiniz işlem numaralarını tuşlamanız gerekmektedir. Çoklu seçim yapamazsınız. 


► Olası sorunlara çözüm

▼ Openshell'i silmek isterseniz Hibit Uninstaller kullanarak kaldırabilirsiniz. Kaldırma sırasında hata verirse zorla kaldır seçeneğiyle siliniz.

▼ EdgeWebView2 güncelleme sorunu çıkarırsa aşağıdaki kodu uygulayın.
:: Yönetici yetkili CMD ekranı aşağıdaki kodu uygulayın
netsh advfirewall firewall delete rule name="Disable Edge Updates"

Sistemde yüklü olan EdgeWebView2 bazı durumlarda sorun çıkarabiliyor. Onu da Hibit Uninstaller ile zorla kaldır seçeneğiyle silip yeniden yüklemeniz gerekmektedir. Daha sonra EdgeWebView2 online kurulum aracını indirin. İndirdiğiniz exe dosyasını sağ-tık yönetici olarak çalıştır seçeneğiyle yükletin. 

Blogger tarafından desteklenmektedir.