Mem Reduct ve ISLC programlarıyla Ram yönetimi nasıl yapılır?

Bilgisayarda yüklediğimiz uygulamalar, oyunlar kullanıma bağlı olarak RAM kullanımımızı sürekli arttırmaktadır. Bunu Windows üzerinden engellemenin bir yolu yoktur. Sistem ihtiyaç duyduğu RAM'i kullanacaktır. Ancak uzun saatler PC başında oturduğumuzda RAM içinde çoğu şey hızlı çalışması için bellekte tutulur. RAM miktarı az ise bu durum bize gecikme ve drop olarak yansıyacaktır.

► Mem Reduct

Sistem belleğini izleyip, temizleme işlemi yapmanızı sağlayacak küçük boyutlu etkili bir uygulamadır. Mem Reduct bellek içinde tutulan ancak yapılan işlem esnasında kullanılmayan bölümleri temizlemeniz için gereklidir. Bu temizleme işlemi sonrası RAM kullanımı düşsede sistem ihtiyaç duyduğu dosyaları disk üzerinde okuyup RAM hazırda bekle bölümüne alır. Yani bir yerden temizlerken diğer taraf şişmiş olur.  Peki bu MemReduct hazırda bekle bölümünü temizleyez mi? Evet temizler. Ancak MemReduct bu işlemi yaparken sistemde çok fazla kasılma oluyor ve işlem uzun sürüyor. Bu işlemi ISLC uygulamasıyla temizleyeceğiz. Konu devamında buna değineceğim.

MemReduct Ram içinde kullanılmayan bölümleri silerken oyun oynuyorsanız 2-3 saniyelik bir takılma hissedebilirsiniz. Ram içinde kullanılmayan bölümlere derin boşaltma yaptığı için oluşan bu kasma durumu oldukça normaldir. Bu tarz takılmaları yaşamak istemiyorsanız programı Ram doldukça temizleyecek şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Aşağıdaki görselde öncesi ve sonrası kullanım değerlerini görünmektedir. Hazırda bekleyen bölümünde ciddi bir şişme olduğunu değerlerden görebilirsiniz.

Ayarları yapmak için programın üst menüsünden Dosya > Ayarlar bölümüne tıklayın. Açılan ekrandan ayarları sırasıyla görseldekiler gibi yapın.


► Intelligent Standby List Cleaner (ISLC)

ISLC resmi sayfası için tıklayınız

Sistem belleğini izleyip, hazırda bekleme (standby) bölümünü hızlı bir şekilde temizlemenize yarayan küçük boyutlu etkili bir uygulamadır. Ayrıca gecikme düşürme özelliği de bulunmaktadır. Mem Reduct bölümünde anlattığımız hazırda bekleme bölümüyle ilgili olumsuz durumu ISLC ile çözeceğiz. ISLC bu işlemi hızlı ve kasmadan hallettiği için tercih ediyoruz. ISLC uygulamasını doldukça temizleyecek şekilde ayarlamanızı tavsiye ederim. 


ISLC ayarlarını aşağıdaki görseldeki gibi yapabilirsiniz. "Free memory is lower than" bölümünde 1024 MB diyerek şunu yapmasını söyledik. RAM içinde 1024 MB'dan az yer kalırsa hazırda bekle bölümünü temizle.

Yukarı görselde sağ bölümde yer alan Wanted timer resolution bölümünü görseldeki gibi ayarlayıp alttaki kutucuğu seçmeyi unutmayın. Gecikmeyi düşürmeye yardımcı olacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.