Batch script │Echo komutun kullanımı

 Echo komutu batch kodlama dilinde ekran bir şeyler yazdırmamızı sağlar. Ancak bu komut yalnızca bundan ibaret olmayıp batch çalışmalarında hayati öneme sahip işlevleri vardır. Bunlar;

► Echo off

Bir .bat veya .cmd dosyasını düzenle deyip kontrol ettiğinizde dosyanın başında her zaman echo off yazdığını fark etmişsinizdir. Bu komut batch çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Uyguladığımız komutların girdilerini komut ekranında gizler. Böylece her uygulanan komutu değil yalnızca çıktılarını görürüz. 

Görselde kırmızı çizginin üstünde echo off komutu uygulandı. Kırmızı çizginin altında echo off komutu iptal edildi. Aynı çıktı iki farklı sonucu görüyorsunuz.

► Echo on

Bu çok fazla kullanılacak bir komut değildir. Ancak batch üzerinde yaptığınız uygulamalarda hata tespiti için çok önemlidir. 1000 satırlık bir çalışmanız var. İçinde belli bir bölüme gelince takılan bir kısım var. Siz bu takılmanın sebebini öğrenmek istediğinizde hatanın başladığı yerin öncesinde echo on uygulayarak komut girdilerini görünür hale getiriyorsunuz. Girdiler açılınca takıldığı yeri görüp ona göre kodunuzu düzenleyip hatayı giderme şansınız oluyor. Bu komut ayrıca echo off komutu uygulandıysa onu da iptal etmektedir. Hata tespiti yaptıktan sonra özel bir sebeple eklemediyseniz echo on komutunu kaldırmayı unutmayın.

Echo.

Echo. komutu çalışma içinde boşluk bırakmanızı sağlayan komuttur. Echo kodunu yazıp sonuna nokta işareti bırakmazsanız içeriği boş olduğu için hata mesajı verecektir. 

Aşağıdaki görselden test yazısı üzerine bir boşluk bırakıp çıktısını almak istedim. Kırmızı çizginin üstünde echo içeriği boş olduğu için hata verdi. Kırmızı çizginin altında echo. komutu uygulandığı için boşluk bırakıp hata mesajı vermedi.

Echo

Echo kodu komut ekranına bir şeyler yazdırmanızı sağlar. Kullanımı basittir. Echo kodunu yazdıktan sonra boşluk bırakıp istediğiniz mesaj içeriğini yazabilirsiniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.